خرما
به طور خلاصه، خرما ارزش غذایی فراوانی دارد اما برای خرید و انتخاب آن باید بسیار دقیق بود زیرا سطح چسبناکی دارند که آلودگی ها و ذرات مختلف را به سمت خود جذب میکنند، از این رو، فقط آن خرماهایی باید مورد استفاه قرار گیرند گه خیلی خوب فراوری و بستهبندی شده باشند. حتماً قبل از استفاده خرماها را خوب بشویید زیرا به از بین بردن آلودگیهای روی آن کمک میکند.شیره خرما در قوطیهای 200 گرمی و 500 گرمی عرضه میشود که هر قوطی 200 گرمی، قیمتی بین 500 تا 700 تومان دارد و هر قوطی 500 گرمی را در بازار با قیمت 1300 تا 1500 تومان میتوان خرید.
نخل در باغچه خانه همه
درخت خرما (نخل) در همه جا میروید، یعنی در تمامی نواحی به روش کاشت هسته یا پاجوش میتوان آن را کاشت تا از سرسبزی و سایهاش استفاده کرد، اما فقط در مناطق گرمسیر محصول میدهد. ارتفاع یک نخل حداقل 10 و حداکثر 20 متر است.اگر در مناطق گرمسیر نخل از طریق هسته کاشته شود، 10 سال بعد محصول میدهد و اگر از طریق پاجوش کاشته شود، 5 سال بعد از کاشت، محصول میدهد و در ضمن در هر نخل، به طور متوسط 40 کیلوگرم محصول وجود دارد.فصل کاشت هسته خرما آخرهای زمستان و اوایل بهار و کاشت پاجوش هم اوایل بهار است. در مناطق گرمسیری در برابر هر 25 نهال ماده نخل، یک نهال نر نخل میکارند چون نخل نر محصول نمیدهد و کارکردش فقط بارور کردن نخل ماده است.
نگهداری از خرما
- خرمای خشک به یخچال احتیاح ندارد.
-
بیشتر
رطبها و بعضی از خرماها باید حتما در دمای صفر درجه نگهداری شود ـ یعنی در
یخچال ـ اما بعضی رطبها و خرماها احتیاج به نگهداری در یخچال ندارند.
اگر میخواهید خرمایی را بیرون از یخچال نگه دارید، بهتر است خرمای خشک خریداری کنید که میشود آن را تا مدت بسیار طولانی، در هوای آزاد خانه نگه داشت. - اگر به خرما (نیمه خشک) علاقه ندارید و رطب را بیشتر میپسندید، باید بدانید که رطب دشتستان (کبکاب) اگرچه ظاهرش چندان زیبا و شکیل نیست و له شده (چه به صورت باز و چه به صورت بستهبندی) به نظر میآید ولی اولا ارزش غذایی بالایی دارد و ثانیا بدون نگهداری در یخچال میتوان تا مدتی آنها را سالم نگه داشت.
- بعضی از انواع خرما و رطبها در هوای خنک و با رطوبت بالا شکرک میزند. مصرف خرمای شکرکزده هیچ ضرری ندارد. اما اگر دوست ندارید که خرمایتان شکرک بزند، در زمستان آن را داخل یخچال قرار ندهید.
- بعضی از افراد رطب را بدون شستوشو مصرف میکنند اما بهتر است رطب شسته شده، سپس مصرف شود.
- خرماهای خشک معمولا در کارخانه شسته شده و به روشهای نوین ضدعفونی هم شدهاند، برای همین خرمای خشک را نشویید.
- اگر خرما یا رطبی که خریدهاید، مدتی است در یخچال مانده و میترسید که ترش شود، پیشدستی کنید و هستههایشان را بگیرید، اگر پوست کلفتی دارد آن را بگیرید و با آن انواع شیرینیهای خرمایی مثل حلوای خرما و رنگینک درست کنید (به کتاب آشپزی نگاهی بیندازید).
- خرمای نیمهخشک یا خشکتان را در ظرف پلاستیکی یا نایلون نگه ندارید. چون ماندگاریشان کوتاه میشود.
- خرما را بعد از شستن برای مدت طولانی نگه ندارید، چون ترش خواهد شد.
- بهتر است خرما را به اندازه مصرف و با ریختن مقداری آب داغ روی آن شست.
بازار خرید خرما در ماه رمضان بسیار گرم است زیرا انرژی خوبی به بدن می رساند.بهتر است بدانیدکه خرما میوهای است بهشتی که نام آن در کتابهای مقدس آسمانی بارها تکرار شده است. گیاهشناسان عقیده دارند که به احتمال قریب به یقین خرما از سرزمینهای حوالی خلیج فارس منشا گرفته است.گفتنی است که خرما در دوران باستان به فراوانی در سرزمینهای بین دو رود نیل و فرات وجود داشته و گفته میشود محدوده رشد آن در دوران پیش از تاریخ از سنگال تا حوزه رودخانه ایندوس در شمال هند را در برمیگرفت.
در واقع شواهد باستانشناسی مربوط به کشت خرما در غرب عربستان به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح تعلق دارند. خرما در این نواحی به عنوان نماد باروری و زایش موردتوجه خاص مردم بوده است و چادرنشینها آن را در واحههای بیابانی میکاشتند.بهتر است بدانید اعراب خرما را با خود به اسپانیا بردند. بعدها بتدریج خرما از آسیا و عمدتا خاورمیانه به استرالیا و قاره آمریکا نیز برده شد. سیاحان اسپانیایی نیز خرما را به نیومکزیکو و کالیفرنیا معرفی کردند تا جایی که کالیفرنیا امروزه یکی از تولیدکنندگان خرما می باشد.درواقع بیش از ۳۰۰۰ نوع خرما در جهان شناخته شده است که برخی از آنها مانند هلیله، مضافتی، شکری چرپان و بارشاهی در ایران وجود دارد.تا ۳۰ درصد وزن خرما را آب تشکیل میدهد. میوه خرما ۲ درصد پروتئین و کمتر از ۲ درصد چربی و املاح دارد.پروتئین و آب موجود در آن بسته به نوع خرما و مرحله رسیدن آن تفاوت می کرد.
خرما
reference : http://www.bisms.ir/date
- ۹۵/۰۲/۱۲